اسطوره ای با رنگ جنگل
میرزا یونس معروف به میرزا کوچک فرزند میرزا بزرگ در سال ۱۲۵۷ دریکی از محله های رشت در خانوادهای متوسط و مذهبی چشم به جهان گشود. میرزایی که نهضتی بزرگ برای آزادی ایران به راه انداخت
بسم الله الرحمن الرحیم
میرزا کوچک خوان جنگلی
زندگی نامه
میرزا یونس معروف به میرزا کوچک فرزند میرزا بزرگ در سال ۱۲۵۷ دریکی از محله های رشت در خانوادهای متوسط و مذهبی چشم به جهان گشود.
وی یونس استادسرایی (۱۲۵۷–۱۱ آذر ۱۳۰۰)، مشهور به میرزا کوچک خان جنگلی مبارز ملیگرا، مبارز انقلاب مشروطه، رهبر جنبش جنگل، و صدر جمهوری جنگل، انقلابی ایرانی و از سرادان معروف گیلک از اهالی رشت بود.او که در جوانی به تحصیل دینی اشتغال داشت جزئی از نیروهای انقلابی بود که در جریان نهضت مشروطیت موفق به فتح تهران شدند.وبرخی از خصوصیات میرزا این بود که مردی قوی بنیه، زاغ چشم و دارای سیمایی متبسم بود و از نظر اجتماعی مردی باادب، فروتن، خوشبرخورد، مؤمن به اصول اخلاقی، عدل و آزادی و حامی مظلومان بود
به چه دلیل می گویند جنگلی؟
سپس او به گیلان بازگشت و رهبری گروهی را بر عهده گرفت که قصدشان آزادسازی این ایالت ایران از اشغال روسیه بود،که به این دلیل نهضت آنها به نهضت جنگلی مشهور شد.
سوابق فکری واجتماعی میرزا
میرزا در واقعهٔ ی مشروطیت به انقلابیون جبههٔ شمال پیوست و در فتح قزوین شرکت داشت. روسها مدتی او را از رشت تبعید کردند. در سال ۱۲۹۳ ه.ش میرزا که تازه از تبعید آزاد شده و به رشت آمده بود به شدت تحت تأثیر ظلم و ستم نیروهای روس بر مردم گیلان قرار گرفت و تصمیم گرفت که به کمک دوستان مشروطه خواه خود دوباره دست به قیام بزند. اما این بار علاوه بر مطالبهٔ آرمانهای آزادی خواهانهٔ مشروطه که آن را بر باد رفته میدید به دنبال نجات ایران و علیالخصوص گیلان از اشغال آشکار نیروهای نظامی نیز بود. افکار میرزا توانست در دل قشرها و طبقات گوناگون مردم گیلان نفوذ کند. افرادی نظیر دکتر حشمت و میرزا حسین کسمایی که از چهرههای تحصیل کرده و فرهیختهٔ گیلان بودند، یا حسن آلیانی و شیخ علی شیشه بر که از طبقات معمولی جامعه بودند در میان طیف طرفداران میرزا دیده میشوند؛ و بجز اینها میرزا توانست از حمایت چند تن از بازرگانان و کسبه معتبر از جمله حاج احمد کسمایی نیز برخوردار شود.
قیام جنگل
تاریخنگاران عمدتاً قیام جنگل را به دو دوره مجزا تقسیم میکنند، که :
در ابتدا به مدت دوسال و سپس به مدت چهار سال به صورت یک حکومت مستقل در کل گیلان بودهاست.
ودوره دوم مصادف با نزدیکی طرفداران بلشویکها به میرزا کوچک میباشد
وهمانطور که می بینیم هنوز کسانی هستند که را ه میرزا و مانند میرزا را ادامه دهند که اینها نشان دهنده ی راه ما هستند ودر مواقع نفوذ دشمن باید به راه کار های چنین افرادی توجه داشت و از آن استفاده کرد.
انتهای پیام/
نویسنده و گردآوری: سید محمد علی حجازی