سرویس: اخبار شهرضا ۲۳:۴۱ - دوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۶

رییس مرکز بهداشت شهرضا مطرح کرد:

مصرف ناکافی میوه و سبزی علت ۳۱ درصد از بیماری‌های قلبی/ ۶ هزار نفر در شهرضا به فشار خون بالا مبتلا هستند

رییس مرکز بهداشت شهرضا، گفت: شش هزار بیمار مبتلا به فشار خون بالا در شهرضا مبتلای به این بیماری هستند.

به گزارش شهرضانیوز؛ مطالعات مختلف تغذیه ای در سالیان اخیر حاکی از روند رو به گسترش و هشدار دهنده بیماریهای غیر واگیرمرتبط با تغذیه از جمله اضافه وزن و چاقی در جامعه است.

از جمله عوامل تاثیر گذار دراین امر را می توان به «عدم رعایت تغذیه صحیح و کم تحرکی» اشاره کرد. باتوجه به تاکید بر آموزش همگانی در قالب برنامه ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه دربرنامه پنج ساله ششم وزارت بهداشت و باتوجه به اجرای بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح سال ۱۳۹۶ در سراسر کشور با شعار «پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی با تغذیه سالم» و تاکید بر افزایش مصرف میوه ، سبزی ، حبوبات و افزایش تحرک و فعالیت بدنی، از تاریخ ۱۴ تا ۳۰ دیماه، همزمان با هفته ملی تغذیه و تندرستی، لازم است اقدامات لازم برای آگاه سازی جامعه انجام شود.

به همین منظور با سید حجت الله موسوی، رییس مرکز بهداشت شهرستان شهرضا گفت و گویی را انجام دادیم تا به جنبه‌های مختلف این طرح و همچنین اقدامات انجام شده در شهرستان شهرضا در این زمینه آشنا شویم.

یکی از مهمترین اهداف وزارت بهداشت کاستن از آمار بیماری‌های غیرواگیر است، آیا در زمینه طرح‌های اصلاح تغذیه نیز اجرا می‌شود؟

بیماری های غیرواگیر مهمترین علت درصدی از مرگ و میر در کشور ما به‌شمار می رود به طوریکه ۷۶ درصد کل بار بیما یها در ایران به بیماریهای غیرواگیر اختصاص دارد.

یکی از مهمترین عوامل خطر بیما یهای غیرواگیر از جمله دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطان ها، مصرف کم میوه و سبزی می باشد؛ با افزایش مصرف میوه و سبزی خطر ابتلا به این بیماریها کاهش می یابد به همین دلیل ارائه الگوهای سالم تغذیه نیز در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد.

چه تعداد از بیماری‌های غیرواگیر به دلیل تغذیه نامناسب بروز پیدا می‌کند؟

۶٫۶ میلیون مرگ و میر درسال فقط به دلیل رژیم غذایی کم میوه و سبزی گزارش شده است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، مصرف ناکافی میوه و سبزی ها علت ۳۱ درصد از بیماری ایسکمیک قلب و ۱۱درصد از سکته مغزی، است. میوه ها و سبزی ها جزو مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند که مصرف روزانه  و به مقدار کافی آنها می تواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماری های مزمنی چون دیابت نوع دو، بیماری های قلبی، عروقی، سکته مغزی، سرطان و چاقی داشته باشند.

آیا با مصرف بیشتر میوه و سبزی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کاهش می یابد؟

میوه ها و سبزیجات به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه ممکن است خطر ابتلا به برخی بیمار یهای غیرواگیر از جمله بیمار یهای قلبی و عروقی را کاهش دهد. رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی بدلیل وجود انواع ریز مغذی و درشت مغذی ها وفیبر غذایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی بسیار توصیه می شود.

در غربالگری طرح ایراپن که در شهرستان اجرا شده است، تعداد شش هزار و ۲۵ نفر از افراد غربالگری شده مبتلا به فشار خون و سه هزار و ۵۶۹ نفر مبتلا به اختلال چربی بوده‌اند.

آیا مصرف بیشتر میوه و سبزی خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد؟

بین مصرف کم میوه و سبزی و خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت رابطه مستقیم وجود دارد. بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت مصرف میوه و سبزی بدلیل اینکه غنی از ویتامین ها و مواد معدنی و فیبر غذایی هستند عامل محافظتی برای سلامت محسوب می شوند. مکانیسم عملکردی آنها شامل افزایش حساسیت به انسولین است، که به نوبه خود در کاهش خطر ابتلا به دیابت نقش دارد.

مصرف انواع میوه و سبزیجات سبز و زرد مثل هویج، اسفناج، کاهو، کدو تنبل، هلو، شلیل، زردآلو و … که غنی از فیبر غذایی هستند باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو می شوند. همچنین فلاونوئید موجود در میوه ها از طریق کاهش مقاومت به انسولین خطر ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش می دهند.

در غربالگری ایراپن مشخص شد که تعداد دو هزار و ۸۲۰ نفر مبتلا به دیابت هستند که استفاده از رژیم تغذیه مناسب ارتباط مستقیم با پیشگیری و یا کاهش موارد ابتلا به این بیماری دارد.

کدام رژیم غذایی برای مقابله با خطر ابتلا به دیابت توصیه می شود؟

کمبود منیزیم باعث کاهش حساسیت به انسولین و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود. منابع غنی از منیزیم شامل سبزیجات برگ سبز (اسفناج)، لوبیا سبز، آواکادو، موز و انجیر خشک است. بتا کاروتن و لیکوپن از مقاومت به انسولین پیشگیری می کنند که منابع غنی آن شامل هویج، سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کدو تنبل،گرمک، لوبیا سبز و کلم بروکلی می باشند .لیکوپن نیز در گوجه فرنگی، هویج، هندوانه، گریپ فروت، فلفل دلمه ای و کلم قرمز وجود دارد.

آیا مصرف بیشتر میوه و سبزی تأثیری در کاهش خطر چاقی و اضافه وزن دارد؟

میوه ها و سبزی ها به دلیل چگالی کالری کم نسبت به سایر مواد غذایی برای جلوگیری از اضافه وزن و چاقی مناسبتر هستند مطالعات نشان داده است، در دوفردی که دریافت کالری یکسانی دارند، در فردی که بیشتر میوه و سبزی مصرف می کند احتمال ثابت ماندن وزن یا کاهش وزن بیشتر است.

مصرف بیشتر میوه و سبزی از طریق رژیم غذایی بدون آنکه به مقدار قابل توجهی به کالری دریافتی روزانه اضافه کند، سلامتی بخش است. چاقی از علل عمده مقاومت به انسولین و ابتلا به دیابت نوع دو است که با مصرف بیشتر میوه و سبزی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم با میزان کم قند، نمک و چربی و دارا بودن فیبر زیاد به جلوگیری از این خطر کمک می کند.

میوه ها و سبزیجات به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه ممکن است خطر ابتلا به برخی بیمار یهای غیرواگیر از جمله سرطان را کاهش دهند. بیش از ۳۰ درصد مرگ ناشی از سرطان را می توان با اصلاح عوامل خطر کلیدی پیشگیری کرد که یکی از این عوامل افزایش مصرف میوه و سبزی است.

این اثر محافظتی مربوط به انتی اکسیدانها و ریز مغذی هایی همچون فلاونید، کاروتنوئید،ویتامین ث، اسید فولیک و فیبر غذایی است. این مواد و مواد دیگر به عنوان مسدودکننده یا سرکوب کننده تومورهای سرطانی و پیشگیری از آسیب اکسیداتیو  DNAنقش دارند.

در غربالگری ایراپن تعداد ۱۱ هزار و ۶۴۶ نفر از افراد ۵۰ تا ۷۰ سال در شهرستان شهرضا، از نظر ابتلا به بیماری سرطان روده بزرگ ارزیابی شدند، این در حالی است که از ۱۰ هزار و ۳۲۸ مورد آزمایش FIT انجام شده تعداد ۳۶۱ مورد مثبت گزارش شده است؛ این در حالی است که ۸۶۲ نفر زن که برای انجام آزمایشهای تخصصی به ماما ارجاع داده شده‌اند ۲۵ مورد مشکوک به سرطان بوده اند که پس از انجام آزمایشهای لازم ۹ نفر از این افراد مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده شدند.

اصحاب رسانه درخصوص اصلاح الگوی مصرف میوه و سبزی چه رسالتی بر عهده دارند؟

لازم است صدا و سیما در برنامه های آشپزی بیشتر به آموزش غذاهای حاوی سبزیجات بپردازند و برای حفظ مواد مغذی نیز لازم است این مواد سرخ نشوند و در حد تفت دادن حرارت ببینند.

در بخش های خبری گزارش هایی درباره فرهنگسازی مصرف میوه و سبزیجات پخش شود،در سریالها و فیلم ها به مصرف میوه و سبزیجات و فواید مصرف آن تاکید شود و در برنامه های زنده گفتگوهای پزشکی به فواید مصرف میوه و سبزی و عوارض مصرف پایین این دو گروه مواد غذایی پرداخته شود.

بخش مهمی از فرهنگسازی در گروه کودک و نوجوان است بنابراین باید در برنامه های کودک آموزش‌های لازم  داده شود که به جای تنقلات مضر میوه مصرف کنند و کودکان تشویق شوند که از میوه به عنوان بهترین میان وعده برای مدرسه استفاده کنند.

به گزارش شهرضانیوز، شهرضا به عنوان یکی از چهار شهر کشور است که طرح ایراپن به عنوان پایلوت در آن اجرا می شود که به عنون یک طرح پیشگیرانه  به همراه سایر طرح‌ها نظیر اصلاح الگوی تغذیه سهم به سزایی در تأمین سلامت عمومی و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف دارد.

انتهای پیام/

همچنین بخوانید:

پاسخ دهید

توجه: از انتشار نظرات توهین آمیز معذوریم.

سوال امنیتی: