شهرضانیوز گزارش میدهد
کاهش ۶۰ درصدی منابع آب زیرزمینی شهرضا در ۱۰ سال گذشته
در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان شهرضا مطرح شد که از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۵ منایع آب زیرزمینی شهرضا کاهش ۶۰ درصدی داشته است.
به گزارش شهرضانیوز، رئیس اداره حفاظت از منابع آب شهرضا در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان شهرضا، اظهارداشت: یکی از پروژههایی که در قالب طرح تعادل بخشی از طرف وزارت نیرو در تمام کشور اجرا میشود، اصلاح و تعدیل پروانههای بهره برداری از چاههای کشاورزی است که بر اساس دستورالعملی مشخصی، در سراسر کشور اجرا میشود.
محمدرضا اخلاصی افزود: قانونگذار برای جلوگیری از اعمال سلیقه افراد در این زمینه وظایفی را در بند الف ماده ۱۴۱ قانون برنامه پنجم توسعه به وزارت نیرو ابلاغ کرده است.
وی بیان کرد: در گذشته درباره ظرفیت بهره برداری از منابع آب زیرزمینی با دید بازتری عمل میشد و پروانههایی با ظرفیت بیشتر صادر میشد اما به دلیل وقوع شرایط خشکسالی و استمرار شرایط ناشی از آن، اصلاح و تعدیل این پروانهها در دستور ادارات منابع آب قرار گرفته است.
رئیس اداره حفاظت از منابع آب شهرضا گفت: تعدیل این پروانهها در مناطق مختلف با توجه به کشت غالب و شرایط آب هوایی و تعریف مدول آبیاری انجام میشود، البته عواملی همچون نیاز گیاه به آب و سطح زیر کشت نیز در تعیین این سرانه مؤثر است.
وی خاطر نشان کرد: در منطقه دشت مهیار شهرضا پروانههای بهره برداری از چاههای زراعی بر اساس ۶ اینچ صادر شده که به علت خشکسالی خود به خود میزان آب دهی چاهها به ۳ اینچ کاهش پیدا کرده و در عمل اشکالی در فعالیت بهره برداران ایجاد نمیشود.
اخلاصی اظهارداشت: حفر چاه در منطقه دشت مهیار از سال ۱۳۵۲ به دلیل شرایط ویژه سفرههای آب زیرزمینی ممنوع بوده اما در سالهای ۵۷ و ۵۸ کشاورزان در این منطقه چاههایی را حفر کردهاند.
وی افزود: وزارت نیرو سالها به دنبال پر کردن چاههای حفر شده در منطقه دشت مهیار بوده که به دلیل مخالفت کشاورزان در سال ۱۳۷۰ پروانههای برای این بهره برداران صادر شد بنابراین بخشی از مشکلات ایجاد شده در این منطقه به دلیل نقض قانون در همان زمان بوده است.
رئیس اداره حفاظت از منابع آب شهرضا افزود: اداره حفاظت از منابع آب در مقابل کشاورزان قرار ندارد بلکه همه اقدامات انجام شده بر اساس نظرات کارشناسی و با هدف حفظ کشاورزی کشور و استان است.
وی بیان کرد: بحران کم آبی بر کسی پوشیده نیست براساس نظر کارشناسان اگر منابع آبی مدیریت نشود تا ۵۰ سال آینده ۴۰ درصد از آبادیهای کشور خالی از سکنه میشوند بنابراین برای مقابله با شرایط طبیعی ایجاد شده همه افراد باید با هم همکاری کنند.
اخلاصی گفت: قانونگذار یک مسئله کلی را درباره همه کشور در نظر گرفته و ابلاغ میکند، در استان اصفهان ۳۱ هزار پروانه بهرهبرداری از چاه وجود دارد که به همراه سایر پروانههای موجود در کشور باید تا پایان سال ۹۶ اصلاح شود.
وی افزود: اصلاح و تعدیل پروانههای بهره برداری از چاهها در کمیسیونی انجام میشود که نماینده جهاد کشاورزی به عنوان حامی حقوق کشاورزان نیز در آن عضویت دارد، از طرف دیگر برای انجام این کار سطح زیر کشت هر چاه، کشت غالب منطقه و شرایط آب و هوایی نیز در این اقدام در نظر گرفته میشود.
در طرحهای ابلاغی در زمینه کشاورزی باید نفع کشاورزان هم در نظر گرفته شود
مدیرعامل شرکت کشاورزی منطقه دشت مهیار شهرضا در ادامه جلسه، بیان کرد: در طرحهای ابلاغی از سوی نهادهای مختلف در زمینه کشاورزی باید نفع کشاورزان هم در نظر گرفته شود و برای تحقق این مسئله باید حمایتهای مالی دولت هم وجود داشته باشد.
جعفر علی احسانی تصریح کرد: متأسفانه در حالی که شاهد افزایش چند برابری قیمت نهادهای کشاورزی هستیم، قیمت خرید تضمینی محصولا بسیار کمتر از آن است.
وی گفت: کاهش میزان برداشت از چاههای زراعی و اصلاح پروانههای بهره برداری باید به صورت تدریجی انجام تا زیانی به کشاورزان وارد نشود.
معاون اداره جهادکشاورزی شهرضا در ادامه جلسه، تصریح کرد: از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۵ با کاهش ۶۰ درصدی منابع آب زیر زمینی در شهرستان، سطح زیر کشت اراضی نیز از ۱۹ هزار هکتار به ۱۰ هزار هکتار کاهش یافته اما باوجود همه این مشکلات میزان تولیدات محصولات کاهش پیدا نکرده است.
۴۰ درصد از سطح زیر کشت شهرضا تحت پوشش سیستم آبیاری تحت فشار است
محمدمهدی ابوالحسنی اظهارداشت: حفظ میزان تولیدات محصولات مختلف در شهرستان به دلیل استفاده از روشهای جدید در آبیاری مزارع و استقبال کشاورزان از طرحهای پیشنهادی در این زمینه بوده است.
وی بیان کرد: کشاورزان منطقه در سال ۱۳۷۰ مبلغ ۳۰ میلیون ریال برای دریافت پروانه بهره برداری به اداره منابع آب پرداخت کردهاند و اگر قرار است حقآبه کم شود باید ما به التفاوت آن به آنها پرداخت شود.
معاون جهاد کشاورزی شهرضا گفت: اگر قرار است حق آبه کشاورزان در شهرضا کاهش یابد باید این رویه در سایر مناطق هم تکرار و از میزان برداشت آنها هم کاسته شود تا یک کار مفید گروهی و منطقهای در این زمینه انجام شود.
وی بیان کرد: مبنای فعالیت کشاورزی ثبات تولید است که در شهرضا به خوبی انجام شده بنابراین اگر طرحی اجرا میشود باید حقوق کشاورزان هم در آن در نظر گرفته شود.
ابوالحسنی با بیان اینکه کشاورزان شهرضا در هر شرایطی از قانون تبعیت کرده و به دنبال اجرای طرحهایی برای بهبود فعالیتهای زراعی هستند، اظهارداشت: در سال ۸۷ در مجموع ۱۲۷ هکتار از اراضی شهرستان تحت پوشش سیستم آبیاری تحت فشار بود که در مدت ۸ سال این میزان به ۴ هزار هکتار یعنی ۴۰ درصد از سطح زیر کشت، افزایش یافته است.
وی یکی از اقدامات انجام شده در شهرستان شهرضا را تغییر الگوی کشت و کاشت گونهها کم نیاز به آب برشمرد و افزود: یکی از این گونهها گیاه گلرنگ بوده که برای خرید تضمینی آن نیز رایزنیهای بسیاری انجام شده است.